Werken aan eigenwaarde | Projectie, hoe werkt dat?
16232
post-template-default,single,single-post,postid-16232,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Projectie, hoe werkt dat?

Als je je steeds aan bepaalde dingen groen en geel ergert, als je onevenredig kwaad of hevig ontroerd wordt door iets of iemand, dan kan het zijn dat dat weinig te maken heeft met die bepaalde gebeurtenis, maar alles met wat er in jou leeft en waar je je niet van bewust bent.

Als het je bijvoorbeeld vreselijk stoort dat mensen op straat in jouw beleving veel te hard praten, kan het zijn dat je zelf je stem nooit hebt durven laten horen, m.a.w. dat je je niet durft te laten gelden. En dat heeft een oorzaak.

Maakt iets in een film of op tv je onevenredig kwaad of bang of verdrietig, dan kun je je afvragen of er iets vergelijkbaars in je eigen leven heeft plaatsgehad dat deze kwaadheid of ontroering oproept. Soms moet je diep spitten om bij dat gevoel te komen. Hierbij kan oud zeer bovenkomen, niet alleen uit je eigen persoonlijke leven, maar mogelijk ook uit oude familieconflicten.

De oorzaak van heftige emoties zoeken we vaak buiten onszelf. De aanleiding ligt inderdaad vaak in de buitenwereld: iets of iemand zet iets bij ons in gang wat er al was, maar waar we ons niet van bewust zijn. De buitenwereld wordt dan het projectiescherm dat symbolisch weergeeft wat er zich in onze binnenwereld afspeelt.

Vaak is het moeilijk om je hiervan bewust te worden, omdat het kan gaan om verdrongen pijn en emoties die je in eerste instantie liever zou laten rusten. Maar door ze te laten rusten, gaan ze stiekem een eigen leven leiden en kun je er mettertijd steeds meer last van gaan krijgen.

Door je bewust te worden van wat je dwarszit en hoe je belemmerd wordt in je leven, kunnen creatieve processen op gang komen die je niet eerder hebt ervaren. Nu ‘mag’ je bijvoorbeeld ineens doen wat je vroeger werd verboden omdat het ‘niet volgens het boekje’ was of ‘omdat je beter een universitaire studie kon gaan volgen’. Nu kun je afstand nemen van alle belemmerende normen en waarden die niet van jezelf afkomstig zijn. Nu kun je je eigen waarden gaan bepalen.

Beelden kunnen allerlei reacties oproepen. De archetypische beelden op de tarotkaarten kunnen goed helpen om bij processen te komen die in je onbewuste spelen. Het werken daarmee kan verrassende ontdekkingen opleveren.

 

Geen reactie's

Geef een reactie